Help, de mantelzorger verzuipt: mantelzorgmakelaar biedt uitkomst

geplaatst in: Geen categorie | 0


Valt dit onder de WMO, de WLZ, de Zorgverzekeringswet? Mantelzorgers die bij de overheid om  steun aankloppen, raken steeds vaker verloren in een woud van regels. De mantelzorgmakelaar biedt uitkomst.

Peter Ullenbroeck 27-11-19, 20:00 Laatste update: 20:08

De moeder van Sheena Hartman was altijd al een beetje onhandig. Dat er af en toe iets niet helemaal goed ging, daar keek eigenlijk niemand van op. Totdat ze een paar jaar geleden opeens wel heel erg vergeetachtig werd en dingen kwijt begon te raken. Na een bezoek aan de neuroloog en neugeriatrisch onderzoek volgde de diagnose. Alzheimer. Ondanks dat Sheena  en haar broers ervoor zorgen dat iedere dag één van hen bij haar is, rijst het besef dat alleen thuis blijven wonen voor de bejaarde Bredase vrouw niet langer kan. 

‘Ik had juist behoefte aan concrete informatie’

Er moet iets gebeuren. Maar ja, wat  dan en hoe regel je dat? In een een verpleeghuis kom je als oudere vandaag de dag niet meer zo makkelijk. Via het ziekenhuis krijg Sheena een zorgcoach toegewezen om haar bij te staan. Maar veel baat heeft ze daar niet bij. ,,Leuk hoor, maar verder dan een schouderklopje ‘je doet het zo goed’ ging dat niet. Ik had juist behoefte aan concrete informatie. Wat kan ik doen?‘’

Een vriendin van Sheena wijst haar op Katja Keuning, een gediplomeerd mantelzorgmakelaar van mantelzorgmakelaarbreda.nl (omgeving Breda, Etten-Leur, Chaam, Moerdijk, Oosterhout, Prinsenbeek).  Sheena belt en na een kennismakingsgesprek besluit ze met haar in zee te gaan. Dan gaat het balletje rollen. Er gaat, vergezeld van de aanbeveling van de huisarts, een aanvraag de deur uit naar het CIZ, het landelijk orgaan indicatiestelling om Sheena’s moeder in een verpleeghuis te kunnen laten opnemen. In afwachting daarvan wordt ook alvast een aanvraag gedaan om op de wachtlijst gezet te worden van verpleeghuis Hagendonk in Prinsenbeek.

‘Met jouw hulp werd het een stuk gemakkelijker’

,,Ook zonder mij was het Sheena wel gelukt hoor. Ze is er mondig genoeg voor’’, lacht Katja die op bezoek bij Sheena is om de laatste stand van zaken rond haar moeder door te spreken. Maar daar is Sheena niet zo zeker van. ,,Misschien uiteindelijk wel, maar jouw hulp heeft het allemaal wel een stuk vergemakkelijkt. Ik had anders flink wat moeten uitzoeken en dan nog weet je met al die regeltjes tegenwoordig niet zeker of je het wel goed aanpakt.’’

1 op de 3

Zoals Sheena zijn er velen. Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau geeft 1 op de 3 Nederlanders mantelzorg en steeg het aantal mensen dat een ander langdurig en intensief hulp biedt het afgelopen jaar tot 750.000. Velen van hen weten weliswaar dat er regelingen zijn om ze (financieel) een handje te helpen, maar welke dat precies zijn, en bij wie je dan moet zijn? Dat is voor velen een brug te ver. ,,Het is ook best ingewikkeld allemaal’’, weet Katja die een paar jaar geleden besloot het roer om te gooien en zich te gaan verdiepen in al die mantelzorgregeltjes en -wetgeving. Ze volgde een post-HBO opleiding van een jaar, staat sindsdien geregistreerd bij de beroepsvereniging voor mantelzorgmakelaars en geeft les in Utrecht.

Verschillen per gemeente zijn groot

Wat de regelgeving voor mantelzorgers extra bemoeilijkt zijn de verschillen per gemeente. Wat in de ene gemeente wel in aanmerking komt voor steun, gebeurt in de andere juist weer niet. Of gemeenten stellen zich erg rigide op. Katja: ,,Laatst zat ik bij een WMO-gesprek met een oudere mevrouw en haar dochter. Die dochter wilde dat er ’s middags iemand bij haar moeder was want ze at niet goed. Ja, zegt de gemeente dan, daar is de dagbesteding voor. Maar die dochter wilde alleen een persoonsgebonden budget om iemand te kunnen betalen om daar 3 keer in de week een uurtje te zijn.’’

Ik vermoed dat ze het zo moeilijk hebben gemaakt om mensen te ontmoedi­gen aanvragen te doen. We zijn doorgescho­ten.Katja Keuning, Mantelzorgmakelaar

In dat laatste voorbeeld kreeg de dochter uiteindelijk toch haar zin. Want, zo wist Katja de ambtenaar te vertellen, daar gaan gemeenten helemaal niet over. Katja: ,,In dit geval kende ik de regels beter dan die ambtenaar. Maar geloof maar dat er heel veel mensen zijn die met die uitleg akkoord waren gegaan omdat ze het simpelweg niet weten. Deze mevrouw had gewoon recht op dat PGB want dat is wettelijk zo geregeld.’’

Waarom het allemaal zo ingewikkeld moet? Katja denkt er het hare van. ,,Ik vermoed dat ze het zo moeilijk hebben gemaakt om mensen te ontmoedigen aanvragen te doen. We zijn doorgeschoten. In het verleden was het inderdaad wel heel gemakkelijk om alle hulp te krijgen, maar nu wordt het mantelzorgers te lastig gemaakt. Minister Hugo de Jonge kan op televisie wel zeggen dat die moeder waar jij mantelzorger voor bent, altijd ergens moet kunnen logeren zodat jij een keertje op vakantie kan. Maar in de praktijk is dat niet zo. Per gemeente is dat weer anders geregeld en in veel gevallen is er geen plaats of moet je goed de weg weten om een plekje te vinden.‘’

Wat kost zo’n mantelzorgmakelaar?

Veel mantelzorgers aarzelen om een zorgmakelaar in de arm te nemen. Want dat zal wel veel geld kosten. Maar wat velen niet weten is dat veel zorgverzekeraars de kosten, mits je een pluspakket hebt, vergoeden. Keunings vraag voor haar diensten 70 euro per uur. Gemiddeld is ze voor een cliënt, uitgesmeerd over een periode van enkele maanden, zo’n tien uur in touw. ,,Natuurlijk is dat best veel geld‘’, weet ook Keunings die over klandizie niets te klagen zegt te hebben. ,,Maar geld laten liggen bij instanties omdat je niet goed weet waar je moet zijn, is ook zonde.‘’

verzekeraars vergoeden een mantelzorgmakelaar tussen de 250 euro en 750 euro. let wel op of deze vergoeding in Natura is of dat u zelf een mantelzorgmakelaar kunt inhuren. Indien u in natura bent verzekerd, dan bent u afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van de makelaar van de verzekeraar. Persoonlijke klik en flexibiliteit heeft u dan geen invloed op.

Wilt u laten bekijken voor hoeveel u verzekerd bent, dank kan u mij altijd een berichtje sturen dan kijken wwe hier samen naar. Indien uw huidige pakket niet toereikend is, kan u uw huidige verzekering nog opzeggen voor 31 december 2019.  

Artikel uit BN de Stem dd. 28 november 2019

https://www.bndestem.nl/breda/help-de-mantelzorger-verzuipt-mantelzorgmakelaar-biedt-uitkomst~a8f075e8/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *